Tipuri de neuropatie diabetica

Aproape jumatate din oamenii ce sufera de diabet au neuropatie sau distructie nervoasa. Daca sunteti unul din cei 19 milioane de oameni care au fost diagnosticati cu diabet, probabil ca stiti sa mancati sanatos, sa faceti exercitii fizice, sa va monitorizati glicemia si sa luati medicamente antidiabetice. Dar toate acestea pot fi mai usor de spus decat de facut.

Iata un pic de motivatie: monitorizarea glicemiei astazi poate insemna evitarea unei distructii nervoase extrem de dureroase ce poate aparea in viitor.

Neuropatia apare, bineinteles, odata cu distructia produsa de hiperglicemie. Hiperglicemia poate afecta intregul corp, inclusiv sistemul nervos. Distructia nervoasa diabetica sau neuropatie, poate fi medie, dar in acelasi timp poate duce la amputatie sau poate fi chiar fatala. Asadar este esential sa intelegeti tipurile de neuropatie si sa va luati masuri de siguranta pentru a preveni ca aceasta complicatie comuna sa va complice viata.

Nimeni nu stie cu siguranta cum exact hiperglicemia afecteaza nervii, insa medicii diabetologi sunt siguri asupra simptomelor de neuropatie, care depind de grupul de nervi afectati. Exista patru tipuri de neuropatie diabetica cu efecte si simptome diferite.

NEUROPATIA PERIFERICA

Dintre cele patru tipuri de neuropatie diabetica, cea mai comuna este neuropatia periferica. Ea afecteaza picioarele si bratele. Distructia nervoasa periferica sau terminala poate duce la arsuri, amorteli, pierderea senzatiei durere, pierderea sensibilitatii termice, pierderea sensibilitatii tactile si mers dificil sau chiar dureros. Cele mai clasice simptome sunt pierderea sensibilitatii in manusa sau in soseta, ceea ce inseamna ca durerea va afecteaza de la laba piciorului pana la glezna sau de la varful degetelor pana la incheietura mainii.

Neuropatia diabetica

NEUROPATIA AUTONOMA

Daca nervii ce inerveaza organe cheie sunt distrusi, rezultatul se numeste neuropatie diabetica autonoma. Pentru ca acesti nervi controleaza functia respiratorie, vizuala, circulatorie, reproductiva si digestiva, simptomele pot fi extrem de variate. Pot varia de la imposibilitatea de a simti foamea pana la batai rapide ale inimii, de la disfunctii sexuale la imposibilitatea de a regla temperatura corpului.

NEUROPATIA PROXIMALA

Aceasta neuropatie afecteaza nervii localizati in proximitatea soldului, coapselor, feselor si umerilor. Poate provoca durere la acest nivel, poate slabi masa musculara de la nivelul picioarelor si poate duce la scadere in greutate.

NEUROPATIA FOCALA

Cel din urma tip de neuropatie este neuropatia focala. Afecteaza un singur nerv sau un mic grup de nervi, aflati oriunde in corp. Acest tip de neuropatie poate produce durere, slabiciune sau ambele.

TESTAREA SI TRATAMENTUL

Neuropatia diabeticaMedicul diabetolog verifica existenta neuropatiei prin realizarea mai multor teste de sensibilitate. Medicul diabetolog testeaza pierderea senzatiei vibratorie prin utilizarea unui diapazon. Acest instrument vibreaza usor, iar pacietii cu neuropatie este posibil sa nu simta vibratiile de la nivelul picioarelor. Alt test este reprezentat de testul pozitiei. Acesta presupune ca pacientul sa-si tina ochii inchisi in timp ce medicul diabetolog ii misca degetele de la picioare in sus si in jos. Pacientii cu neuropatie diabetica nu pot simti miscarea. Alte teste cuprind durerea, atingerea si temperatura: de exemplu testul cu intepaturile de ac. Oamenii cu neuropatie este posibil sa nu simta atingerea unui ac pe degetele de la picioare.

Exista o gama larga de tratamente ce sunt disponibile pentru a va ajuta sa suportati durerea cauzata de neuropatie, insa cel mai bun mod de a va ajuta este sa faceti exercitiu fizic, acesta va ajuta sa cresteti viteza sangelui, sa mentineti o dieta sanatoasa, sa va controlati glicemia, sa va luati medicamentele antidiabetice in mod regulat.

Sursa: Diabetic Connect

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *