Suliqua – insulina glargin si lixisenatida

SULIQUA – INDICATII TERAPEUTICE

Suliqua este indicat la adulti, in asociere cu metformin, pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2, pentru a imbunatati controlul glicemic atunci cand acesta nu a fost obtinut cu metformin administrat in monoterapie sau cu metformin administrat in asociere cu alt un alt medicament antidiabetic oral sau cu insulina bazala.

DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE

Suliqua este disponibil sub forma de doua stilouri injectoare (pen-uri), care ofera diferite optiuni de administrare, adica stiloul injector (pen-ul) Suliqua (10-40), respectiv stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60). Diferentierea intre concentratiile stilourilor injectoare (pen-urilor) se bazeaza pe intervalul de doze al stiloului injector (pen-ului).

  • 100 unitati/ml + 50 micrograme/ml stilou injector (pen) preumplut elibereaza doze in trepte cuprinse intre 10 si 40 unitati insulina glargin, in combinatie cu 5 – 20 micrograme lixisenatida (stiloul injector 10 – 40);
  • 100 unitati/ml + 33 micrograme/ml stilou injector (pen) preumplut elibereaza doze in trepte cuprinse intre 30 si 60 unitati insulina glargin, in combinatie cu 10 – 20 micrograme lixisenatida (stiloul injector 30 – 60).

Doza de Suliqua trebuie stabilita in mod individual, pe baza raspunsului clinic si se ajusteaza treptat, in functie de necesarul de insulina al pacientului. Doza de lixisenatida este crescuta sau scazuta odata cu doza de insulina glargin si depinde, de asemenea, de care dintre stilourile injectoare (pen-uri) se utilizeaza.

Doza initiala: Tratamentul cu insulina bazala sau cu medicamente antidiabetice orale, altele decat metformin, trebuie intrerupt inainte de initierea administrarii de Suliqua.

Doza initiala de Suliqua se bazeza pe tratamentul antidiabetic anterior si pentru a nu depasi doza initiala recomandata pentru lixisenatida de 10 micrograme.

In cazul pacientilor netratati anterior cu insulina: Suliqua (10-40) se administreaza 10 trepte de dozare (10 unitati/5 micrograme lixisenatida).

In cazul pacientilor tratati anterior cu insulina glargin intre 20 si 30 de unitati: Suliqua (10-40) se administreaza 20 trepte de dozare (20 unitati/10 micrograme lixisenatida).

In cazul pacientilor tratato anterior cu insulina glargin intre 30 si 60 de unitati: Suliqua (30 – 60) se administreaza 30 trepte de dozare (30 unitati/10 micrograme lixisenatida).

NB: Daca se utilizeaza o insulina bazala diferita:

  • pentru insulina bazala administrata de doua ori pe zi sau pentru insulina glargin (300 unitati/ml), doza totala zilnica utilizata anterior trebuie scazuta cu 20% pentru a selecta doza initiala de Suliqua;
  • pentru orice alta insulina bazala trebuie aplicata aceiasi regula ca in cazul insulinei glargin (100 unitati/ml).

Doza zilnica maxima este de 60 de unitati de insulina glargin si 20 micrograme lixisenatida, ceea ce corespunde cu 60 trepte de dozare.

Suliqua trebuie injectat o data pe zi, in ora de dinaintea unei mese. Este preferabil ca injectia sa fie efectuata in fiecare zi inainte de aceiasi masa, dupa ce a fost aleasa cea mai convenabila masa.

AJUSTAREA DOZEI

Doza de Suliqua se stabileste in conformitate cu necesarul de insulina al fiecarui pacient in parte. Se recomanda sa se optimizeze controlul glicemic prin ajustarea dozei pe baza de glicemie in conditii de repaus alimentar.

Se recomanda monitorizarea atenta a glicemiei in timpul stabilirii dozei si in saptamanile ulterioare.

  • Daca pacientul incepe administrarea cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua 10-40, doza poate fi ajustata pana la 40 de trepte de dozare cu acest stilou injector (pen);
  • Pentru doze>40 trepte de dozare/zi, ajustarea dozei trebuie continuata cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60);
  • Daca pacientul incepe administrarea cu stiloul injector (pen-ul) Suliqua (30-60), doza poate fi ajustata pana la 60 trepte de dozare cu acest stilou injector (pen);
  • Pentru doze total zilnice peste 60 trepte de dozare/zi, nu trebuie utilizat Suliqua.

Ajustarea dozei si a orei de administrare a Suliqua trebuie efectuata de catre pacienti numai sub supravegherea medicului diabetolog, cu monitorizare adecvata a glicemiei.

GRUPE SPECIALE DE PACIENTI

Varstnici (persoane peste 65 de ani)

Suliqua poate fi utilizat la pacientii varstnici. Doza trebuie ajustata in mod individual, pe baza monitorizarii glicemiei. La varstnici, deteriorarea progresiva a functiei renale poate duce la scaderea constanta a necesarului de insulina.

Pentru lixisenatida, nu este necesara ajustarea dozei in functie de varsta. Experienta terapeutica cu Suliqua la pacientii cu varsta peste 75 de ani este limitata.

Insuficienta renala

Suliqua nu este recomandat la pacientii cu insuficienta renala severa si cu afectiune renala in stadiul terminal, deoarece nu exista suficienta experienta terapeutica privind utilizarea lixisenatidei.

Nu este necesara ajustarea dozei de lixisenatida la pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata.

La pacientii cu insuficienta renala, necesarul de insulina poate fi diminuat ca urmare a scaderii metabolizarii insulinei.

La pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata, care utilizeaza Suliqua, pot fi necesare monitorizarea frecventa a glicemiei si ajustarea dozei.

Insuficienta hepatica

Nu este necesara ajustarea dozei de lixisenatida la pacientii cu insuficienta hepatica. La pacientii cu insuficienta hepatica, necesarul de insulina poate fi diminuat, din cauza capacitatii diminuate de gluconeogeneza si scaderii metabolizarii insulinei. La pacientii cu insuficienta hepatica, pot fi necesare monitorizarea frecventa a glicemiei si ajustarea dozei de Suliqua.

Copii si adolescenti

Suliqua nu prezinta utilizare relevanta la copii si adolescenti.

SULIQUA – MOD DE ADMINISTRARE

Suliqua trebuie injectat subcutanat, la nivel abdominal, deltoidian sau la nivelul coapsei.

Locurile de injectare trebuie alternate in cadrul aceleiasi regiuni (abdomen, deltoid sau coapsa) de la o injectie la alta, pentru a scadea riscul de lipodistrofie.

Pacientii trebuie instruiti sa utilizeze intotdeauna un ac nou. Reutilizarea acelor pentru stilourile injectoare (pen-urile) de insulina creste riscul de infundare a acelor, ceea ce poate provoca supradozaj sau subdozaj.

In cazul infundarii acelor, pacientii trebuie sa urmeze instructiunile descrise in instructiunile de utilizare care insotesc prospectul din ambalaj.

Suliqua nu trebuie extras cu seringa din cartusul stiloului injector (pen-ului) preumplut, pentru a evita erorile de administrare si un potential supradozaj.

ATENTIONARI SI PRECAUTII SPECIALE PENTRU UTILIZARE

Suliqua nu trebuie utilizat la pacientii cu diabet zaharat tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice.

Hipoglicemie

Hipoglicemia a fost reactia adversa observata, raportata cel mai frecvent in timpul tratamentului cu Suliqua. Hipoglicemia poate aparea daca doza de Suliqua este mai mare decat este necesar.

Factorii care cresc susceptibilitatea la hipoglicemie impun monitorizarea deosebit de atenta si pot necesita ajustarea dozei. Acesti factori includ:

  • schimbarea zonei de injectare;
  • imbunatatirea sensibilitatii la insulina (prin indepartarea factorilor de stres);
  • activitate fizica neobisnuita, crescuta sau prelungita;
  • afectiuni intercurente (varsaturi, diaree);
  • cosum neadecvat de alimente;
  • omitere a unor mese;
  • consum de alcool etilic;
  • anumite afectiuni endocrine decompensate (hipotiroidism, insuficienta glandei hipofizare anterioare sau adrenocorticale);
  • tratament concomitent cu anumite alte medicamente;
  • lixisenatida si/sau insulina in asociere cu sulfoniluree pot duce la crestere riscului de hipoglicemie. Prin urmare, Suliqua nu trebuie administrat in asociere cu o sulfoniluree.

Doza de Suliqua trebuie stabilita in mod individual, pe baza raspunsului clinic, si se ajusteaza treptat, in functie de necesarul de insulina al pacientului.

Pancreatita acuta

Utilizarea agonistilor receptorilor pentru peptidul 1 asemanator glucagonului (glucagon like peptide 1 GLP-1) a fost asociata cu un risc de aparitie a pancreatitei acute.

Au fost raportate cateva evenimente de pancreatita acuta pentru lixisenatida, cu toate ca nu a fost stabilita o relatie de cauzalitate. Pacientii trebuie informati despre simptomele caracteristice ale pancreatitei acute: durere abdominala severa, persistenta.

In cazul in care este suspectata pancreatita, trebuie intrerupt tratamentul cu Suliqua; daca se confirma diagnosticul de pancreatita acuta, nu trebuie reinceput tratamentul cu lixisenatida. Este necesara prudenta la pacientii cu antecedente de pancreatita.

Afectiuni gastro-intestinale severe

Utilizarea agonistilor receptorilor GLP-1 se poate asocia cu reactii adverse gastro-intestinale. Suliqua nu a fost studiat la pacientii cu afectiuni gastro-intestinale severe, inclusiv gastropareza severa si, prin urmare, nu este recomandata utilizarea Suliqua la aceasta grupa de pacienti.

Insuficienta renala severa

La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance-ul creatinine sub 30 ml/min) sau cu boala renala in stadiu terminal, nu exista experienta terapeutica. Nu este recomandata utilizarea la pacientii cu insuficienta renala severa sau cu boala renala in stadiu terminal.

Medicamente administrate concomitent

Intarzierea golirii gastrice, determinata de lixisenatida, poate reduce viteza de absorbtie a medicamentelor administrate pe cale orala.

Suliqua trebuie utilizat cu precautie la pacientii tratati cu medicamente cu administrare pe cale orala care necesita o absorbtie gastro-intestinala rapida, care necesita supraveghere clinica atenta sau au un indice terapeutic ingust. 

Deshidratare

Pacientii trebuie sfatuiti cu privire la riscul potential de deshidratare, ca urmare a reactiilor adverse gastro-intestinale si trebuie luate masuri de precautie pentru a se evita depletia de lichide.

Formare de anticorpi

Administrarea Suliqua poate determina formare de anticorpi anti-insulina glargin si/sau anti-lixisenatida. In cazuri rare, prezenta unor astfel de anticorpi poate face necesara ajustarea dozei de Suliqua, pentru a corecta tendinta la hiperglicemie sau hipoglicemie.

Evitarea erorilor de medicatie

Pacientii trebuie instruiti sa verifice intotdeauna eticheta stiloului injector (pen-ului) inainte de fiecare injectie, pentru a evita inlocuirea accidentala a unor concentratii de Suliqua cu cealalta si inlocuirea din greseala cu alte medicamente antidiabetice injectabile.

Pentru a evita erorile de administrare si un potential supradozaj, nici pacientii si nici profesionistii din domeniul sanatatii nu trebuie sa utilizeze niciodata o seringa pentru a extrage medicamentul din cartusul aflat in stiloul injector (pen-ul) preumplut.

PROPRIETATI FARMACOLOGICE

Mecanism de actiune

Suliqua este o combinatie de doua substante active cu mecanisme de actiune complementare pentru imbunatatirea controlului glicemic: insulina glargin, un analog de insulina bazala (care actioneaza in principal, asupra glicemiei in conditii de repaus alimentar) si lixisenatida, un agonist al receptorilor GLP-1 (care actioneaza, in principal, asupra glicemiei post-prandiale).

Insulina glargin

Actiunea principala a insulinei, inclusiv a insulinei glargin, este reglarea metabolismului glucozei. Insulina si analogii acesteia scad glicemia prin stimularea captarii periferice a glucozei, in special de catre muschii scheletici si tesutul adipos si prin inhibarea productiei hepatice de glucoza. Insulina inhiba lipoliza si proteoliza si creste sinteza de proteine.

Lixisenatida

Lixisenatida este un agonist al receptorului peptidului-1 asemanator glucagonului (GLP-1). Receptorul GLP-1 este tinta GLP-1 nativ, un hormon endogen din clasa incretinelor, care potenteaza secretia de insulina dependenta de glucoza din celulele beta-pancreatice si inhiba glucagonul din celulele alfa pancreatice.

Lixisenatida stimuleaza secretia de insulina atunci cand glicemia este crescuta, dar nu si in cazul normoglicemiei, ceea ce limiteaza riscul de hipoglicemie. In paralel, secretia de glucagon este suprimata.

In cazul aparitiei hipoglicemiei, mecanismul de compensare prin secretia de glucagon este pastrat. O injectie post-prandiala de lixisenatida incetineste, de asemenea, golirea gastrica, scazand astfel viteza cu care glucoza derivata din alimentele ingerate este absorbita si apare in circulatie.

Combinatia intre insulina glargin si lixisenatida nu are nicio ingluenta asupra farmacodinamicii insulinei glargin. Influenta combinatiei dintre insulina glargin si lixisenatida asupra farmacodinamicii nu a fost investigata in studiile de faza 1.

Sursa: RCP

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *