Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica reprezinta cea mai grava si cea mai precoce manifestare a microangiopatiei diabetice. Prin microangiopatie intelegem afectarea vasculara la nivelul microcirculatiei retiniene sau mai exact la nivelul capilarelor, arteriolelor si venulelor.

Retinopatia diabetica reprezinta o complicatie extrem de grava, ea reprezentand principala cauza de orbire la nivel mondial pentru persoanele cu varste intre 20 si 74 de ani.

Retinopatia diabetica apare in functie de mai multi factori de risc, insa aparitia sa la un pacient diabetic mai devreme de 10 ani este foarte rara, iar dupa 20 de ani de diabet se presupune ca majoritatea pacientilor prezinta un grad mai mic sau mai mare de retinopatie.

CE ESTE RETINA?

Retinopatia diabeticaRetinopatia diabetica apare asa cum se poate deduce din nume printr-o afectare mai grava sau mai putin grava de la nivelul retinei. Dar ce este retina? Retina este un strat subtire de celule fotosensibile situate pe partea interna a peretelui globului ocular.

Prin intermediul celulelor fotosensibile retiniene, stimulul luminos perceput prin cristalin este trimis cu ajutorul nervului optic la creier. Creierul interpreteaza aceste lumini si ne ofera o imagine.

Raza de lumina parcurge urmatorul traseu:

  • corneea;
  • corpul apos;
  • irisul;
  • cristalinul;
  • corpul vitros;
  • retina.

Retina are mai multe straturi si anume:

  • retina epiteliala sau pigmentara;
  • retina neuronala ce se continua cu nervul optic.

La nivelul retinei se observa doua zone ce merita mentionate aici:

  • pata oarba;
  • pata galbena sau macula.

Pata oarba:

  • reprezinta punctul unde nervul optic paraseste globul ocular;
  • nu prezinta receptori optici;
  • de la pata oarba se pot observa vasele ce iriga retina.

Pata galbena:

  • are 3 mm si mai poarta denumirea de macula lutea;
  • este asezata in directia tamplei in partea temporala a ochiului, intr-o depresiune mica numita Fovea centralis;
  • este partea mai colorata a globului ocular interior, avand culoarea galbena, datorita pigmentului de luteina;
  • aici se formeaza imaginea cea mai clara a vederii necesara cititului;
  • regiunile inconjuratoare maculei realizeaza o imagine mai neclara sau mai exact realizeaza ceea ce vedem cu coada ochilui.

De retinut ca retinopatia apare prin afectarea retinei, cataracta apare prin afectarea cristalinului, iar glaucomul prin afectarea nervului optic. Deasemenea extractia cataractei la un pacient cu retinopatie diabetica, poate agrava retinopatia, mai ales cand pacientul nu a fost bine pregatit.

FACTORI DE RISC IN RETINOPATIA DIABETICA

Ca orice afectiune si in cazul retinopatiei exista anumiti factori de risc ce pot fi evitati sau nu. Va prezentam in cele ce urmeaza o lista a factorilor de risc urmand sa ii detaliem pe cei mai importanti:

  • durata diabetului zaharat:
    • de retinut ca aparitia retinopatiei diabetice inainte de pubertate sau dupa cinci ani de evolutie a bolii este extrem de rara;
    • aparitia retinopatiei la zece ani de evolutie a diabetului zaharat tip 1, mai ales daca acesta este diagnosticat inainte de varsta de 30 de ani, are un procentaj de circa 50%;
    • aparitia retinopatiei tot in cazul diabetului zaharat tip 1, insa cu 30 de ani de evolutie, ajunge la un procent de 90%;
    • daca vorbim despre diabetul zaharat de tip 2, diagnosticul de retinopatie diabetica poate fi pus chiar din momentul descoperirii diabetului. Retinopatia poate fi chiar unul din simptomele ce a determinat prezentarea pacientului la medic;
    • in urma unei evolutii de 15 ani a diabetului zaharat, 60% din pacienti prezinta retinopatie diabetica;
    • dupa cum se poate foarte usor deduce, retinopatia este fara doar si poate cea mai frecventa si cea mai precoce manifestare a complicatiilor microangiopate diabetice.
  • gradul controlului glicemic:
    • un control glicemic bun, reduce semnificativ riscul de a dezvolta retinopatie diabetica;
    • se considera un control glicemic bun, atunci cand hemoglobina glicata este sub 7%;
    • pacientii cu o hemoglobina glicata peste 7% au un risc mai mare de a dezvolta retinopatie diabetica, chiar si la o perioada scurta de la diagnostic;
    • la pacientii care au deja retinopatie diabetica, iar controlul glicemic este precar, riscul de agravare a retinopatiei este mult mai mare.
  • varsta;
  • predispozitia genetica;
  • diverse perturbari imunologice;
  • tulburarile de hemostaza;
  • dislipidemiile;
  • activitatea reninei plasmatice;
  • hipertensiunea arteriala;
    • hipertensiunea arteriala reprezinta un factor de contributie la agravarea retinopatiei, atat in cazul diabetului zaharat tip 1, cat si in cazul diabetului zaharat tip 2
  • fumatul;

Retinopatia diabeticaRETINOPATIA DIABETICA IN SARCINA

Sarcina reprezinta un factor de risc pentru retinopatia diabetica, putand sa o agraveze, mai ales atunci cand controlul glicemic nu este adecvat si anume in cazul unei gravide, hemoglobina glicata sub 6,5%.

In cazul in care gravida prezinta retinopatie diabetica neproliferativa, pe parcursul sarcinii aceasta poate evolua spre retinopatie diabetica proliferativa. Retinopatia diabetica proliferativa reprezinta ultimul stadiu de retinopatie. Aceast stadiu trebuie tratat cat de curand posibil, pentru ca evolutia spre orbire sau cecitate poate fi fulminanta.

 1,772 total views,  2 views today

Lasa un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

content protection plugin by http://jaspreetchahal.org