Laptisorul de matca si diabetul zaharat

Laptisorul de matca pare sa fie eficient in lupta impotriva diabetului, insa dovezile suntr controversate.

CE ESTE LAPTISORUL DE MATCA?

Laptisorul de matca este o substanta asemanatoare laptelui secretata de albine. Acesta reprezinta principala sursa de hrana atat pentru larve, cat si pentru albina regina. Laptisorul este vandut ca supliment alimentar si este utilizat in apiterapie. Apiterapia este o forma de medicina alternativa ce utilizeaza produse de la albine, inclusiv polenul si veninul.

Medicii care utilizeaza medicina alternativa in practica zilnica vor recomanda adesea laptisorul pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a lupta impotriva efectelor imbatranirii. Altii considera ca acesta poate trata si preveni o gama larga de afectiuni si poate chiar sa promoveze fertilitatea.

Chiar daca laptisorul de matca este adesea promovat ca supliment benefic pentru sanatate, trebuie sa stiti ca el produce reactii alergice la unele persoane.

Laptisoul de matca mai este cunoscut si ca saliva de albina, Feng Wang un medicament traditional chinezesc, Gelee Royal, lapte din miere de albina si Royal Jelly.

Laptisorul de matca contine in principal apa, zahar, acizi grasi si cateva proteine unice, printre care mentionez lactina.

CE BENEFICII ARE LAPTISORUL DE MATCA?

Multe din beneficiile pentru sanatate atribuite laptisorului de matca sunt bazate pe efectele lactinei asupra larvelor in crestere. Atunci cand albina regina moare, albinele muncitoare vor hrani in cantitati mari in special o anumita larva femela cu laptisor de matca. Aceasta hranire abundenta cu laptisor de matca modifica ADN-ul insectei si o transforma in regina.

Proteinele provenite de la albine impreuna ca anumiti antioxidanti, dar si cu anumite componente antibacteriene pot aduce beneficii oamenilor. Printre afectiunile pe care laptisorul de matca le trateaza mentionez: astmul, ateroscleroza, diabetul, oboseala cronica, febra fanului, colesterolul crescut, inflamatia, boala renala, pancreatita si sindromul premenstrual.

Pentru ca laptisorul de matca creste albina regina, se considera ca un consum de laptisor de matca poate creste fertilitatea. Deasemenea laptisoul de matca poate chiar sa incetineasca procesul de imbatranire prin eliminarea radicalilor liberi.

CE SPUNE STIINTA?

In ciuda tuturor aceste presupuse beneficii Autoritatea in siguranta sanatatii europene sustine ca nu exista nicio dovada legata de asemenea beneficii, ba mai mult aceasta institutie de marca a descurajat vanzarea si consumul de produse bazate pe laptisor de matca.

Laptisorul de matca
Laptisorul de matca

In ceea ce priveste diabetul, se pare ca laptisorul de matca poate regla glicemia, cel putin asa a reiesit dintr-un studiu realizat in 2016 si publicat in Jurnalul Canadian de Diabet. Conform cercetatorilor, 50 de persoane cu diabet zaharat tip 2 au primit fie placebo, fie 1000 miligrame de laptisor de matca de trei ori pe zi. La sfarsitul celor opt saptamani de studiu, grupul ce a consumat laptisor de matca a avut o scadere semnificativa a glicemiei, in timp ce grupul cu placebo a aratat o crestere usoara a glicemiei.


In ciuda rezultatelor pozitive, un rezumat din Jurnalul Mondial de Diabet a descoperit ca exista doar un mic beneficiu legat de utilizarea laptisorului de matca. Bazandu-si concluziile pe evaluarea a 18 studii clinice, cercetatorii au concluzionat ca dovezile ce demonstreaza beneficiile laptisorului de matca in diabet sunt mici si foarte mici.

EFECTELE SECUNDARE ALE LAPTISORULUI DE MATCA

Daca vorbim despre efectele secundare, laptisorul de matca este in general bine tolerat atunci cand este consumat corect. Laptisorul de matca poate fi consumat zilnic in doze de pana la 1000 mg timp de trei luni. Daca depasiti doza sau perioada este posibil sa prezentati reactii alergice ce pot varia de la simptome nazale usoare pana la soc anafilactic. Efectele secundare pot aparea atat din cauza laptisorului de matca in sine, cat si din cauza ingredientelor adaugate, inclusiv polenul.

Sunati la salvare in cazul in care simtiti ca nu puteti respira, prezentati respiratie suieratoare, batai rapide ale inimii, ameteala sau umflarea fetei, a gatului sau a limbii dupa consumul de laptisor de matca. Lasat netratat socul anafilactic poate duce la lesin, soc, coma, insuficienta respiratorie, insuficienta cardiaca si moarte.

Deasemenea trebuie sa stiti ca laptisorul poate reduce formarea de cheaguri si poate intensifica efectul medicamentelor ce subtiaza sangele precum warfarina. In consecinta este foarte posibil sa va invinetiti mai des si sa sangerati. Daca utilizati laptisor de matca in mod regulat, va sfatuiesc sa opriti tratamentul cu doua saptamani inainte de operatie pentru a preveni sangerarea excesiva.

Laptisorul poate interactiona deasemenea cu medicamentele utilizate pentru scaderea tensiunii arteriale. Laptisorul de matca va poate scadea tensiunea provocandu-va hipotensiune. !Pentru a evita aceste interactiuni, anuntati medicul ca aveti in plan sa utilizati laptisor de matca.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *