Lactatele grase imbunatatesc sanatatea inimii

Lactatele cu continut complet de grasimi ar putea contribui la prevenirea riscului de accident vascular cerebral si boli de inima, potrivit noilor cercetari americane.

Constatarile se adauga tendintelor actuale conform carora consumul de grasimi naturale aduce mai multe beneficii.


Rezultatele contrazic, de asemenea, cercetarile care sustin ca grasimile saturate sunt o cauza cheie a riscului de boli de inima.

Persoanele cu diabet zaharat pot beneficia de niveluri mai bune ale glicemiei prin alegerea grasimilor naturale in detrimentul carbohidratilor.

Oamenii de stiinta au studiat efectele produselor lactate asupra sanatatii cardiovasculare la peste 2.900 de seniori din SUA in varsta de 65 de ani pentru o perioada de 22 de ani. Nivelurile sanguine a trei acizi grași prezenti in produsele lactate au fost masurate ca markeri de sanatate in studiu.

Nu numai ca acesti acizi grasi nu au fost asociati cu riscul total de mortalitate, dar chiar s-au corelat cu un risc mai mic de deces de cauza cardiovasculara.

Mai exact, cei care au avut un nivel mai ridicat de acizi grasi au fost cu 42% mai puțin probabil sa moara prin  accident vascular cerebral.

Marcia Otto, de la Centrul de Stiinte ale Sanatatii din Universitatea Texas din Houston, a declarat:

Grasimea din lapte, contrar credintei populare, nu creste riscul de boli de inima sau de mortalitate generala la adultii in varsta. Mai mult, rezultatele studiului sugereaza ca un acid gras prezent in lapte poate reduce riscul de deces de cauza cardiovasculara.

De ani de zile, persoanele cu si fara diabet au fost incurajate sa manance alimente cu continut scazut de grasimi, inclusiv lactatele cu continut scazut de grasimi, pentru a-si imbunatati sanatatea.

Dar grasimea completa este indicata pentru ca ajuta la imbunatatirea colesterolului si pentru ca reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, printre alte avantaje.

Cu toate acestea, este regretabil faptul ca recomandarile oficiale din Marea Britanie privind dieta indica faptul ca persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa limiteze aportul de lactate cu grasime completa.

Cercetatorii spera ca descoperirile pot inspira o schimbare in gandire. Marcia Otto spune:

Este important ca studiile sa fie robuste, astfel incat oamenii sa poata face alegeri mai echilibrate si mai informate bazate pe fapte stiintifice, decat pe auz. Consumatorii au fost expusi unor informatii atat de diferite si contradictorii despre dieta, in special in ceea ce priveste grasimile. Un numar tot mai mare de dovezi sugereaza ca laptele cu grasimi complete este benefic pentru oameni.

Rezultatele au aparut online in American Journal of Clinical Nutrition.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *