Insulinomul sau hipoglicemia frecventa

Insulinomul este o tumora rara a celulelor beta pancreatice. Insulinomul determina o secretie excesiva de insulina.

Odata cu productia excesiva de insulina apare si hipoglicemia care poate pune in pericol imediat viata. Insulinomul apare de obicei la persoanele intre 40 si 60 de ani.

Una din cauzele diabetului este reprezentata de insulinom in situatia in care pentru indepartarea sa se extirpa o parte mare din pancreas.

90% din insulinoame sunt benigne, insa in majoritatea cazurilor aceste tumori vor trebui indepartate chirurgical. 10% din oameni vor avea mai mult de o tumora, in timp ce intr-unul din 10 cazuri, tumora se va extinde in alta parte a organismului.

CARE ESTE LEGATURA DINTRE INSULINOM SI DIABET?

Diabetul secundar poate fi produs din cauza insulinomului, daca o parte semnificativa sau tot pancreasul este indepartat chirurgical.

Pentru moment relatia dintre diabetul zaharat si insulinom nu este foarte clara, insa in general insulinomul nu apare la o persoana diagnosticata cu diabet zaharat anterior.

SIMPTOME

Simptomele insulinomului sunt in mare similare cu simptomele de hipoglicemie care includ:

  • vedere incetosata;
  • anxietate;
  • transpiratii;
  • dificultati in concentrare;
  • slabiciune.

Cele de mai sus sunt simptome usoare produse de schimbari ale nivelului de insulina. Simptomele mai serioase pot include convulsii si pierderea starii de constienta.

Aceste simptome dispar in mod normal dupa consumul de glucoza ce determina cresterea glicemiei.

CAUZELE INSULINOMULUI

Insulinomul ce apare in pancreas este mai rar si afecteaza de la una la cinci persoane intr-un milion in fiecare an. Este neclar ce duce la aparitia insulinomului in majoritatea cazurilor, dar persoanele cu neoplazie endocrina multipla tip 1 (un sindrom genetic ce mareste glandele) prezinta un risc crescut.

Varsta medie a diagnosticului este de 47 de ani, foarte rar insulinomul apare la copii sau la persoanele peste 70 de ani.

DIAGNOSTICUL INSULINOMULUI

Diagnosticul se pune pe baza analizelor de sange. O valoare scazuta a glicemiei cu un nivel crescut de insulina pune de cele mai multe ori diagnosticul.

Teste suplimentare pot include computer tomograf (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN). Cu ajutorul acestora se incearca detectarea locatiei insulinomului in pancreas.

Cu toate acestea, insulinoamele pot fi greu de localizat tocmai din cauza dimensiunilor foarte mici.

TRATAMENTUL INSULINOMULUI

Indepartarea chirurgicala a insulinomului este adesea recomandata atunci cand tumora este unica. Circa 90% din pacienti nu necesita o noua interventie chirurgicala in acest caz.

In cazuri rare, o parte din pancreas poate fi indepartata daca sunt mai multe tumori, iar in cazul in care insulinomul continua sa reapara este posibil ca intregul pancreas sa fie indepartat.

Indepartarea intregului pancreas, poarta denumirea de pancreatectomie, si duce la diabet in conditiile in care nu mai are cine sa produca insulina. In acest caz tratamentul diabetului se face doar cu insulina.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *