Ingrijirea diabetului zaharat in spital – ADA 2018

Ghidul ADA 2018

Va prezentam in cele ce urmeaza, informatiile legate de ingrijirea diabetului zaharat in spital prezentate in ghidul american de diabet din 2018.

Ghidul ADA cere ca HbA1c sa se recolteze la toti pacientii cu hiperglicemie/diabet, daca nu a fost recoltata in ultimele 3 luni. Deasemenea tratamentul cu insulina trebuie initiat pentru hiperglicemie persistenta peste 180 mg/dl

Odata ce a inceput tratamentul cu insulina, tintele recomandate pentru majoritatea pacientilor critici/necritici sunt 140-180 mg/dl.

Tintele mai stringente 110-140 mg/dl pot fi atinse la anumiti pacienti atata timp cat nu fac hipoglicemie. HbA1c>/=6,5% la admitere arata ca DZ a fost prezent anterior internarii, spune ghidul ADA 2018.

Hiperglicemia la pacientii spitalizati este definita ca glicemia peste 140 mg/dl. Valoarea de alerta pentru hipoglicemie la pacientii spitalizati este definita ca glucoza </=70 mg/dl.

Hipoglicemia severa este cea care se asociaza cu modificari severe cognitive indiferent de glicemie.

Tintele glicemice perioperatorii sub 180 mg/dl sunt asociate cu rate mai mici de mortalitate si AVC in comparatie cu tintele liberale de peste 200 mg/dl, deasemenea controlul glicemic strict sub 140 mg/dl nu a aratat niciun beneficiu suplimentar.

La pacientii care se alimenteaza monitorizarea glicemica ar trebui realizata inainte de masa, la pacientii care nu se alimenteaza monitorizarea glicemica va fi facuta la 4-6 ore.

Testare glicemica mai frecventa incepand cu fiecare 30 de minute pana la fiecare 2 ore este necesara pentru pacientii care primesc insulina intravenos, spune ghidul ADA 2018.

Orice rezultat glicemic ce nu se coreleaza cu statusul clinic al pacientului trebuie confirmat prin testare glicemica conventionala.

Trecerea de la insulina intravenoasa la insulina subcutana, trebuie facuta prin introducerea insulinei subcutane cu 2-4 ore inainte de intreruperea administrarii intravenoase. Tratamentul insulinic este de preferat in spital, orice agent oral putand da efecte adverse nedorite.

Hipoglicemia trebuie notata in fisa, iar tratamentul trebuie ajustat in cazul hipoglicemie. Hipoglicemia iatrogenica poate aparea in urma:

  • reducerii bruste a dozei de corticosteroid;
  • reducerii aportului oral;
  • varsaturilor;
  • noului status fara alimentatie orala;
  • administrarii gresite a insulinei in relatie cu masa;
  • ratei de infuzie redusa a dextrozei;
  • intreruperii neasteptate a alimentatiei orale, enterale sau parenterale;
  • abilitatetii alterate a pacientului de a raporta simptomele.

STANDARDE  PENTRU SITUATII DEOSEBITE – GHIDUL ADA 2018

1. ALIMENTARE ENTERALA/PARENTERALA

 Insulina trebuie impartita in bazala si de corectare (metoda importanta mai ales la pacientii cu DZ tip 1 pentru care se suplineste nevoia de insulina bazala, chiar daca nu se alimenteaza).

Se poate utiliza fie doza folosita de pacient acasa sau un procent din doza totala de insulina zilnica (de obicei 30-50% din doza totala de insulina).

Daca nu s-a utilizat insulina bazala se pot folosi 5U NPH/detemir s.c. la fiecare 12 ore sau 10 U insulina glargin la 24 de ore.

Pentru pacientii care primesc alimentatia in mod continuu prin tuburi, se va administra 1 U insulina la fiecare 10-15 g HC/zi sau un procent din doza totala anterioara de insulina (50-70%).

Insulina de corectie trebuie administrata subcutan la fiecare 6 ore in caz de insulina umana si la fiecare 4 ore in caz de insulina analog (lispro, aspart, glulisine).

Pentru pacientii care primesc bolusuri enterale se va administra 1 U insulina la fiecare 10-15 g HC dupa fiecare hranire.

Pentru pacientii ce primesc hrana in mod continuu periferic/central se va adauga insulina regular mai ales daca s-au administrat peste 20 U pentru corectie/24 ore;

O doza de incepere de 1 U de insulina umana la fiecare 10 g dextroza a fost recomandata de ghidul ADA 2018.

2. TERAPIA CU GLUCOCORTICOIZI

Tipul glucocorticoizilor si durata de actiune trebuie luata in considerare in determinarea regimului de insulina:

  • O injectie pe zi de corticoid cu actiune redusa ca prednison cu varf de actiune in aproximativ 4-8 ore – se poate utiliza insulina NPH;
  • Pentru glucocorticoizi cu durata mare de actiune in mai multe doze (dexametazona) – se va folosi insulina cu actiune lenta;
  • Pentru doze mai mari de glucocorticoizi poate fi nevoie de insulina rapida suplimentara pe langa insulina bazala.

3. INGRIJIREA PREOPERATORIE

Referitor la ingrijirea preoperatorie ghidul ADA spune ca:

  • Glicemia tinta pentru perioada perioperativa trebuie sa fie intre 80 si 180 mg/dl;
  • Se realizeaza un raport al riscului preoperator pentru pacientii cu risc crescut de boala cardiaca ischemica, neuropatie autonoma sau insuficienta renala;
  • Metforminul se intrerupe in ziua operatiei;
  • Se intrerup orice alti agenti orali in dimineata operatiei si se administreaza 1/2 din insulina NPH, 60-80% din insulina lenta sau insulina bazala din pompa;
  • Se monitorizeaza glicemia la cel putin 4-6 ore de nealimentare orala si se dozeaza insulina rapida.

4. CETOACIDOZA DIABETICA SI STAREA HIPERGLICEMICA HIPEROSMOLARA

 Ghidul ADA 2018 ne spune ca tintele tratamentului sunt:

  • restaurarea volumului circulator si a perfuziei celulare;
  • corectia dezechilibrului electrolitic;
  • rezolvarea hiperglicemiei;
  • corectia cetozei;
  • corectarea eventualei cauze declansatoare (sepsis).

La bolnavii critici si cu probleme mentale cu CAD/HHS insulina administrata intravenos este standardul. Pacientii cu CAD necomplicata pot fi uneori tratati cu insulina subcutan.  Utilizarea de bicarbonat la pacientii cu CAD nu a avut nicio imbunatatire si nu este recomandata.

Sursa: Ghidul ADA 2018

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *