Indulcitorii cu continut scazut de calorii

Un mod prin care puteti reduce consumul de zahar fara sa sacrificati gustul este sa inlocuiti zaharul tos cu indulcitorii cu continut scazut de calorii. Aceasta inlocuire poate fi benefica pentru persoanele care doresc sa savureze anumite alimente fara riscul de a suferi o crestere brusca a glicemiei. Deasemenea de aceasta inlocuire pot beneficia si persoanele care sunt supraponderale si care doresc sa reduca aportul caloric.

Indulcitorii cu continut scazut de calorii pot fi inclusi in dieta unui diabetic.

CE SUNT INDULCITORII CU CONTINUT SCAZUT DE CALORII?

Indulcitorii cu continut scazut de calorii sunt inlocuitori de zahar care au zero calorii si nu cresc nivelul glicemiei de indata ce sunt consumati. Acestia reprezinta o alegere de electie pentru diabetici in detrimentul zaharului.

Indulcitorii cu continut scazut de calorii nu sunt nici carbohidrati, nici grasimi.

Printre indulcitorii cu continut scazut de calorii mentionam:

  • aspartam;
  • lactitol;
  • malitol;
  • zaharina;
  • sorbitol;
  • stevie;
  • xylitol.

Indulcitorii mentionati mai sus pot fi gasiti in nenumarate alimente si bauturi.

Unul din cei mai noi indulcitori de pe piata este indulcitorul cu stevie, care are zero calorii si care este 100% natural. El contine atat stevie, cat si zahar alcool Erythritol.

CARE SUNT TIPURILE DE INDULCITORI POTRIVITE PENTRU DIABETICI?

Urmatoarele tipuri de indulcitori artificiali sunt disponibile:

  • Zaharina: utilizata adesea atat pentru mancarurile calde, cat si pentru mancarurile reci. Zaharina in ciuda temerii initiale ca ar putea avea efecte cancerigene, a fost aprobata pentru utilizare si este un indulcitor sigur si eficient.
  • Aspartam: este un indulcitor artificial care este mai bine folosit in mancarurile reci. In functie de tip, temperaturile ridicate ii pot scadea efectul de indulcire.
  • Acesulfam de potasiu: este alt tip de indulcitor sarac in calorii potrivit pentru diabetici. Indulcitorul poate fi folosit la gatit pentru ca are abilitatea de a rezista la caldura.
  • Sucraloza: este cel mai nou indulcitor sarac in calorii. Acest indulcitor nu este afectat de caldura si in general isi pastreaza dulceata la gatit sau in bauturile calde. Splenda se bazeaza pe Sucraloza.

DE UNDE STIU CA ACESTI INDULCITORI SUNT SIGURI PENTRU UTILIZARE LA DIABETICI?

Indulcitorii cu continut sarac de calorii au fost intens testati si revizuiti. Exista insa o mica dezbatere legata de siguranta. In general, indulcitorii artificiali sunt aprobati pentru toata lumea, inclusiv femeile insarcinate si copii.

Persoanele ce sufera de fenilcetonurie sunt sfatuiti sa evite utilizarea aspartamului.

CE ESTE BINE SI CE ESTE RAU ATUNCI CAND VORBIM DESPRE UTILIZAREA INDULCITORILOR ARTIFICIALI LA PERSOANELE CU DIABET ZAHARAT?

Indulcitorii de obicei mai putine calorii, in consecinta pot fi foarte buni pentru persoanele supraponderale, adesea diabetici tip 2 care incearca sa scada in greutate.

Cu toate acestea, este bine sa stiti ce contine mancarea pe care o consumati – alimentele care contin indulcitori saraci in calorii nu sunt si ele neaparat sarace in calorii.

Pentru a fi bine informati, verificati in permanenta informatiile nutritionale de pe eticheta. Alimentele fara zahar nu inseamna mereu alimente sarace in calorii, asa ca trebuie sa fiti atenti la acest aspect.

POT SA GATESC UTILIZAND UN INDULCITOR SARAC IN CALORII?

Unii indulcitori saraci in calorii reprezinta un excelent adaos la retete dulci, iar aceasta poate fi de un real ajutor in dieta unui diabetic. Cu toate acestea, gatitul cu zahar adauga mai mult alimentelor decat dulceata, mai ales atunci cand vorbim de prajituri si biscuiti.

Unii diabetici prefera sa utilizeze atat zahar, cat si indulcitor, insa trebuie sa aveti in vedere modul in care aceasta practica va afecteaza nivelul glicemiei.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *