Greseli la testarea glicemiei

Testarea glicemiei este expusa greselilor, iar aceste greseli fac diferenta. Va prezentam astazi cateva greseli comune si usor de corectat la testarea glicemiei.

CELE MAI COMUNE GRESELI LA TESTAREA GLICEMIEI

Principala greseala atunci cand va testati glicemie este inteparea buricului degetului. La nivelul buricului sunt localizati nervii, in consecinta buricul degetului reprezinta cea mai sensibila zona, iar testarea glicemiei va durea in mod sigur. Ce trebuie sa faceti? Apropriati-va palmele ca in semn de rugaciune, tineti degetele lipite unele de altele. Testati-va glicemia intepand marginile ce au ramas vizibile. Testarea glicemiei in lateralul degetelor va durea mai putin, iar zona nu va avea contact cu obiectele asa cum se intampla in cazul in care utilizati buricul degetului.


O alta greseala este reprezentata de curatarea incorecta a degetelor. Nu utilizati alcool atunci cand va luati glicemia, nu va lingeti degetele inainte de testare, singurul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va spalati cu apa si sapun, sa va clatiti si sa va stergeti bine. Daca nu va stabiliti aceasta rutina este posibil ca tot ce ati atins sau mancat, spre exemplu o portocala, sa va influenteze testarea. Un studiu publicat in martie in jurnalul Diabetes Care a demonstrat ca sangele persoanelor care nu s-au spalat pe maini a aratat glicemii cu 10% mai mari atat la prima cat si la a doua picatura. Eroarea a fost si mai mare daca participantii au atins recent un fruct. In concluzie pentru o valoare corecta a glicemiei, spalati-va pe maini cu sapun si apa calda, apoi uscati-va bine cu ajutorul unui prosop de hartie sau a unui prosop de bumbac inaintea testarii.

CE ALTE GRESELI LA TESTAREA GLICEMIEI MAI POT EXISTA?

Alta greseala frecventa o reprezinta utilizarea aceluiasi deget pentru dozarea glicemiei. Pacientii utilizeaza acelasi deget si de cele mai multe ori acelasi loc pentru ca fiecare are un favorit. Deasemenea inteparea repetata in acelasi loc poate face ca tegumentul sa se intareasca si intepatura sa nu mai doara asa de tare. Schimbare degetelor ii permite degetului intepat sa se vindece. Puteti deasemenea sa utilizati locuri alternative de testare a glicemiei, palma spre exemplu.

Deasemenea se intampla adesea sa nu schimbati acul din intepator, cu timpul acesta se poate toci si intepatura va durea si mai tare. Nu uitati sa verificati termenul de expirare al testelor, valorile glicemice incorecte pot aparea si din cauza expirarii testelor de glicemie.

De foarte multe ori pacientii isi testeaza glicemia prea devreme dupa masa. Trebuie sa stiti cand sa va luati glicemia, altfel va puteti pacali. Adesea pacientii isi testeaza glicemia la o ora si jumatate dupa masa. Testarea prea devreme dupa ce ati mancat o masa sau o gustare va poate arata o glicemie prea mare. Solutia: testati-va glicemia dimineata pe nemancate si inainte de masa. Asteptati doua ore dupa masa inainte de a va testa glicemia.

TESTATI GLICEMIA IN MOD HAOTIC

Nu este bine sa va testati glicemia haotic si fara sa luati masuri pentru indreptarea ei. Este posibil ca medicul diabetolog sa va fi recomande sa va testati glicemia o data dimineata la trezire, apoi inainte de masa, la doua ore dupa masa si seara la culcare. Aceste indicatii sunt ideale, mai ales daca invatati ceva din rezultate si intelegeti de ce va testati glicemia. De exemplu, rezultatele glicemiei din-nainte de culcare si cele de dimineata sunt legate, insa trebuie sa stiti de ce si cum pentru a face modificarile necesare. Testarea glicemiei trebuie sa va ajute sa intelegeti modul in care organismul dumneavoastra raspunde la schimbari in medicatie, dieta, activitate si somn. Testarea glicemiei nu reprezinta doar o rutina zilnica.

Daca va strangeti degetul atunci cand va testati, nu faceti bine. De ce? Pentru ca daca faceti asta odata cu sangele capilar extrageti si lichid interstitial. Se pare ca aceasta poate duce la valori ale glicemiei incorecte. Daca aveti degetele reci si nu va curge sange este mai bine sa va incalziti usor din timp mainile inainte de determinarea glicemiei, in felul acesta nu va ma trebui sa va strangeti degetele.

Cea mai comuna greseala este extragerea unei cantitati insuficiente de sange. Daca nu puneti suficient sange pe testul de glicemie, valoarea glicemica va fi influentata.

Trebuie sa stiti ca daca aveti hemoglobina glicata peste 8,4%, glicemia de dimineata este principala vinovata, insa testarea glicemiei la doua ore dupa masa va poate fi deasemenea utila.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *