Fibrele alimentare

Fibrele alimentare sunt principii nutritive de natura vegetala, nedigerabile sub actiunea enzimelor digestive si neabsorbabile, in totalitate, prin mucoasa intestinala, deoarece majoritatea sunt polimeri glucidici.

Fibrele alimentare sunt impartite in trei categorii:

  • fibrele structurale: celuloza, lignina, unele hemiceluloze, pectine, care intra in structura peretilor celulari ai plantelor;
  • gumele si mucilagiile: cu rol in reconstituirea zonelor lezate ale plantelor;
  • polizaharidele de depozit: reprezinta rezervele nutritive ale plantelor.

Din punct de vedere al solubilitatii in acizi si baze, fibrele alimentare se clasifica in:

  • insolubile:
    • celuloza, lignina, unele hemiceluloze;
    • necesare unei bune functionari a colonului.
  • solubile:
    • pectinele, unele hemiceluloze, gume, mucilagii, polizaharide de depozit;
    • incetinesc evacuarea gastrica, atenueaza cresterile post-prandiale ale glicemiei.

Efectele benefice pe care le au fibrele alimentare in functionarea optima a organismului:

  • stimuleaza masticatia, fluxul salivar si secretia de suc gastric, contribuind la o buna digestie;
  • determina senzatia de satietate precoce;
  • cresc volumul bolului fecal si reduc timpul tranzitului intestinal, combatand constipatia;
  • contribuie la detoxifierea organismului, prin epurarea diversilor produsi toxici, inclusiv a celor cancerigeni;
  • leaga colesterolul si alte grasimi, marind cantitatea excretata si reducand absorbtia intesinala a acestora;
  • contribuie la mentinerea florei bacteriene intestinale normale.

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *