Cum influenteaza diabetul metabolismul?

Metabolismul persoanelor cu diabet este diferit de metabolismul persoanelor fara diabet. In diabetul tip 2, eficacienta insulinei este redusa, iar in cazul diabetului tip 1, nivelul insulinei din organism este foarte scazut.

Persoanele ce sufera de diabet tip 1 necesita administrarea de insulina. Rezistenta la insulina, mai frecventa in prediabet, sindromul metabolic si diabetul de tip 2, afecteaza capacitatea organismului de a metaboliza glucoza.

Cum influenteaza diabetul metabolismul?CE ESTE METABOLISMUL?

Metabolismul reprezinta reactiile chimice ce au loc in interiorul celulelor organismelor vii. Aceste reactii chimice sunt esentiale pentru viata.

Metabolismul se refera la procesele care apar in organism in timp ce noi mancam

PROCESUL DE METABOLIZARE

Metabolismul persoanelor cu diabet este aproape identic cu metabolismul persoanelor fara diabet. Singura diferenta este volumul si/sau eficienta insulinei in organism.

Procesul de metabolizare decurge in mare in felul urmator:

  • se consuma alimentele;
  • se descompun carbohidratii in glucoza – cu ajutorul salivei si al intestinului;
  • glucoza intra in sange;
  • pancreasul raspunde la prezenta glucozei prin eliberarea insulinei stocate (raspunsul insulinic din faza 1);
  • insulina permite glucozei din sange sa intre in celulele organismului – unde glucoza poate fi utilizata pentru energie;
  • insulina permite, de asemenea, ca glucoza sa fie stocata de muschi si de ficat ca glicogen;
  • daca este necesar, glicogenul stocat poate fi ulterior returnat in sange ca glucoza;
  • daca glucoza ramane in sange, insulina o transforma in grasime corporala;
  • proteinele din alimente se impart, de asemenea, in glucoza intr-un anumit grad. Insa transformarea proteinelor in glucoza presupune un proces mult mai lent decat in cazul carbohidratilor.
  • dupa eliberarea initiala a insulinei, celulele beta din pancreas incep sa dezvolte o noua insulina (raspunsul insulinic din faza 2);
  • dupa cum am mentionat mai sus, daca nivelul de glucoza scade, corpul elibereaza glucagon;
  • glucagonul are rolul pentru a transforma glicogenul stocat in glucoza, urmand ca aceasta sa fie eliberata in fluxul sanguin.

METABOLISMUL IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2 ESTE ASOCIAT CU OBEZITATEA

Persoanele supraponderale cu diabet zaharat sau diabet zaharat tip 2 produc cel mai adesea mult mai multa insulina decat persoanele nediabetice. Un exces de insulina se traduce prin mai multa grasime stocata in muschi si nu numai.

Cu timpul se dezvolta rezistenta la insulina, ceea ce inseamna ca organismul nu mai poate folosi eficient insulina.

Prin urmare, organismul depune eforturi pentru a produce mai multa insulina in incercarea de a compensa rezistenta la insulina.

Tot acest efort este facut in principal de celulele beta pancreatice, care in timp vor fi epuizate.

Mai mult, cantitatile crescute de insulina din organism fac ca organismul sa devina treptat din ce in ce mai rezistent la insulina.

REZISTENTA LA INSULINA SI HIPERGLICEMIA

Rezistenta la insulina reduce eficacitatea raspunsului la insulina de faza 1.

Pancreasul va elibera toata insulina pe care o are, dar probabil ca nu va fi suficienta.

Pentru a face fata acestei situatii, organismul trebuie sa se bazeze pe raspunsul sau la faza 2 de insulina. Productia insulinei de faza 2 dureaza mai mult, prin urmare, fara suficienta insulina disponibila, nivelurile de zahar din sange vor creste mai mult decat normalul.

Cum influenteaza diabetul metabolismul?Daca urmatoarea masa este suficient de indepartata, organismul poate avea timp sa recupereze si sa produca suficienta insulina noua (faza 2) pentru a recupera si a aduce nivelul de zahar din sange la normal.

In urma acestui proces celulele beta vor fi suprasolicitate si in final vor muri prin epuizare. Reducerea numarului de celule producatoare de insulina duce la incetinirea productiei de insulina.

In cazul in care alimentatia contine multi carbohidrati problema descrisa continua sa apara. Hiperglicemia se resimte printr-o stare de letargie, dar si foame exagerata, deoarece insulina nu este suficienta pentru a introduce glucoza in celule, ceea ce duce la foamea celulara.

Foamea exagerata duce la un consum exagerat, excesul de calorii va incepe sa se depuna sub forma de grasime, generand un plus de rezistenta la insulina.

METABOLISMUL IN DIABETUL ZAHARAT TIP 1

In cazul diabetului de tip 1, insulina nu mai este produsa de pancreas, ea este introdusa in organism fie cu ajutorul injectiilor, fie cu ajutorul pompei de insulina.

Cum influenteaza diabetul metabolismul?Insulina rapida incearca sa mimeze raspunsul insulinic de faza 1, in timp ce insulina lenta mimeaza raspunsul insulinic de faza 2.

In consecinta se incearca mimarea metabolismului unei persoane nediabetice, insa acest lucru este adesea dificil de realizat si, prin urmare, vor exista momente cand apare hipoglicemia, situatie ce pune in pericol viata diabeticului si care trebuie combatuta imediat.

Nu uitati sa dati Like articolului, dar si paginii noastre de Facebook: Dr. Daniela Petrache.

Am pregatit numeroase tutoriale video pentru voi, pe care le puteti accesa pe canalul de Youtube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru consultatii in clinica viruala accesati: Clinica Virtuala Dr. Petrache.

Avem un blog partener pe care va invitam sa il vizitati: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru retete delicioase si perfect echilibrate accesati: Retete pentru diabetici.

Daca aveti nevoie de sprijin si suport va asteptam pe grupul nostru: Despre diabet si nutritie.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *