Ce este meldonium utilizat de Maria Sharapova?

Lumea bolnavilor de diabet a fost scuturata odata cu aparitia stirii despre Maria Sharapova din aceasta saptamana. Dintr-odata, oamenii vorbesc despre medicamentul meldonium si se intreba despre rolul acestuia in tratamentul diabetului.

Ei bine, realitatea este ca nu exista prea multe informatii. Iata, insa cateva informatii concrete legate de rezultatul antidoping al Mariei Sharapova si mai ales care este legatura dintre rusoaica si diabet.

SHARAPOVA A LUAT MELDONIUM TIMP DE 10 ANI

Sharapova a declarat ca i-a fost prescris melodnium (cunoscut si sub numele de mildronat) de catre doctorul sau in 2006. In ianuarie, Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) a adaugat meldonium la lista de medicamente interzise deoarece exista dovezi ale utilizarii acestuia de catre atleti ce doresti sa isi imbunatateasca performanta.

„De 10 ani am primit un medicament numit mildronat de la medicul de familie, iar acum cateva zile dupa ce am primit scrisoarea de la Federatia Internationala de Tenis (ITF) am aflat ca mai are o denumire si anume meldonium, despre care nu am stiu.” a spus Sharapova la conferinta de presa de luni.

La turneul Australian Open, Maria Sharapova, nu a trecut testul antidoping. Ea sustine ca nu stia ca regulile s-au schimbat in legatura cu meldonium si ca aceasta a devenit o substanta interzisa.

MELDONIUM ESTE PRESCRIS PENTRU A TRATA PROBLEMELE CARDIACE

Maria SharapovaMeldonium este un medicament lituanian. Nu este aprobat pentru utilizare in Europa sau in Statele Unite ale Americii, dar este prescris in Rusia pentru a creste toleranta la efort la pacientii cu boala coronariana ischemica. Boala coronariana ischemica apare cand o zona a din muschiul inimii nu este complet irigata.

Wired.com spune ca in anii 1970, Institutul Lituanian de Sinteza Organica a demonstrat ca meldonium poate ameliora efectele insuficientei cardiace, efectele infarctului miocardic si ateroscleroza. Dar meldonium nu are beneficii doar la nivelul inimii.

Crescand aportul de oxigen, meldonium imbunatateste deasemenea rezistenta la efort. Acest medicament este prescris de cateva clinici neurologice pentru pacientii cu astenie – o lipsa anormala de energie.

Meldonium este listat ca un „mediator metabolic” de catre WADA. Aceasta clasa este reprezentata de medicamentele ce pot regla glicemia si care pot interveni in functionarea hormonilor. Insulina este deasemenea listata in aceasta categorie.

SHARAPOVA LUA MELDONIUM PENTRU PREDISPOZITIE LA DIABET

Aici lucrurile devin mai complicate. Avocatul lui Sharapova a dezvaluit ca in 2006, Sharapova a avut cateva probleme de imunitate, un EKG modificat, analize modificate, magneziu scazut si astenie. Asadar lui Sharapova i s-a prescris meldonium.

Nu stim foarte multe despre aceste analize, insa Sharapova a adaugat la conferinta de presa de luni ca diabetul reprezinta o boala comuna in familia ei, daca este asa inseamna ca exista un risc ca Sharapova sa dezvolte prediabet, o boala prin care nivelul glicemiei este mai mare decat normalul, dar nu suficient de mare pentru a fi clasat ca diabet.

Sharapova avea 18 ani in 2006. Ea era intr-o forma fizica perfecta. Nu vrem sa spunem ca tinerii atleti nu pot dezvolta prediabet, insa prediabetul apare extrem de rar la o varsta atat de frageda. Este foarte ciudat ca Sharapova a primit indicatie de meldonium pentru a trata prediabetul pentru un timp atat de indelungat.

David Grainger de la Forbes a explicat: „Chiar si in Rusia, meldonium este foarte rar folosit ca tratament de prima linie in pentru tratamentul prediabetului, ca si in SUA si majoritatea tarilor lumii, medicii ce sunt ingrijorati de aparitia diabetului vor apela la metformin (un medicament cu actiune similara meldoniului si care este mult mai ieftin).”

SharapovaZece ani reprezinta o perioada extrem de lunga pentru a lua medicamente de prediabet, mai ales pentru o persoana asa de activa ca Sharapova.

Grindeks, compania farmaceutica ce produce meldonium, a declarat pentru Associated Press ca acest medicament este folosit pentru o perioada de patru – sase saptamani. Ei au adaugat ca ” cura de tratament poate fi repetata de doua sau de trei ori pe an”, insa tratamentul pentru Sharapova a durat mult mai mult decat ar fi fost recomandat.

Grindeks a adaugat ca „medicii pot urmari si pot evalua starea de sanatate a pacientilor si pot decide daca pacientul trebuie sa utilizeze meldonium pentru o perioada mai lunga de timp.”

Nu se stie de ce lui Sharapova i-a fost prescris meldonium pentru o perioada de 10 ani si fara a avea acces la informatiile despre sanatatea ei, care sunt confidentiale, va ramane un mister de ce i-a fost prescris acest medicament pentru o perioada asa de mare tinerei atlete.

MELDONIUM A FOST INTERZIS PENTRU CA CRESTEA REZISTENTA ATLETILOR

Un sigur este sigur, insa, meldonium este acum clasat ca un medicament ce creste rezistenta.

Un studiu din 2015 publicat in Drug Testing and Analysis a aratat ca meldonium „demonstreaza o crestere a rezistentei la atleti, le micsoreaza perioada de repaus dupa efort fizic, ii protejeaza de stres si le imbunatateste performanta la nivelul sistemului nervos.”

Grindeks a observat ce meldonium poate imbunatati „capacitatea de munca a oamenilor sanatosi care sunt suprasolicitati mental si fizic sau care sunt intr-o perioada de reabilitare.”, insa compania producatoare nu considera ca acest medicament poate imbunatati performanta unui atlet in competitie.

Sharapova a spus ca ea a primit notificari prin e-mail la sfarsitul anului 2015, ce o informau despre introducerea meldoniumului in lista medicamentelor interzise din ianuarie, insa a omis sa le citeasca la timpul potrivit.

Participarea ei la competitiile de tenis viitoare a fost suspendata din 12 martie, deasemenea pedeapsa se poate extinde la patru ani daca este gasita vinovata pentru utilizarea voita a medicamentelor interzise conform ziarului Kommersant.

Sursa: Diabetes UK

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *