5 lucruri pe care nu le stiai despre diabet

5. Diabetul zaharat tip 1 ar fi putut fi util oamenilor in epoca de gheata

Oameni in epoca de gheataTrebuie sa mentionam ca in epoca de gheata era cam rece, dupa cum probabil stiti deja. In aceste conditii groaznice, o boala similara diabetului zaharat tip 1 se dovedea extrem de utila pentru cei care o aveau. Insulina scade nivelul de zahar din sange, ridicand in acest fel temperatura la care sangele ingheata.

Dar daca insulina nu se produce, creste nivelul glicemiei, creste abilitatea de a supravietui in conditii de frig extrem, deoarece sangele nu va ingheta la aceiasi temperatura la care ingheata la oamenii fara diabet zaharat.


Nu se cunoaste daca boala existenta atunci era chiar diabet zahart tip 1 (pentru ca in mod sigur cetoacidoza diabetica ar fi reprezentat o problema), dar se stie sigur ca era spre binele oamenilor de atunci sa produca mai putina insulina.

Se numeste evolutie: lucrurile care era utile acum mult timp sunt acum inutile sau chiar nocive, tocmai din cauza schimbarii modului in care traim. Exista o teorie care explica incidenta crescuta a diabetului zaharat tip 1 in zonele reci, mai ales in Scandinavia.

4. Flacara sperantei lui Banting

Flacara sperantei a lui Banting

Domnul Frederick Banting era un om de stiinta canadian, castigatorul premiului Nobel. El a fost prima persoana ce a a folosit insulina pe oameni, revolutionand in acest fel istoria tratamentului pentru diabetul zaharat tip 1.

In 1989, o flacara a sperantei a fost aprinsa in onoarea lui Banting de Regina Mama, pentru a comemora toti bolnavii de diabet ce si-au pierdut viata in lupta cu diabetul zaharat. Aceasta flacara va ramane aprinsa pana cand se gaseste tratamentul ce va vindeca diabetul zaharat. Atunci cand se va intampla, cercetatorii ce vor descoperi tratamentul vor avea onoarea de a stinge flacara.

3. Patentul lui Banting

Impreuna cu seful de laborator John MacLeod, Frederick Banting a castigat in 1923 premiul Nobel in Fiziologia Medicala. Atat Banting, cat si MacLeod au ales sa imparta banii din premiu cu restul echipei lor, care nu au primit recunoastere de la comitetul de premiere.

Pe langa ca s-au departajat ca lideri, Banting si Charles Best (un membru cheie ai echipei mai sus mentionate), au ales sa isi raspandeasca pantentul gratis, deasemenea ei nu au incercat sa controleze in vreun fel productia comerciala. Datorita acestora, productia de insulina si terapia cu insulina s-a raspandit rapid in intreaga lume.

2. Moartea ironica a lui Gordon A. Alles

Gordon A. AllesGordon A. Alles a fost un chimist si farmacist american. El a facut extrem de multe cercetari asupra izolarii si a proprietatilor insulinei, in cautarea unui tratament pentru persoanele cu diabet. El deasemenea a descoperit rolul amfetaminelor.

Cauza mortii lui Alles? Diabet zaharat tip 1 nediagnosticat. Insulina, hormonul care l-a cautat in toata cariera sa, ar fi putut sa ii salveze viata.

1. Bautul urinii

Diabetul si urinaIn vremurile de demult (mai exact in secolul 11), doctorii testau oamenii de diabet zaharat sau diabet mellitus bandu-le urina. O urina dulce reprezenta pe atunci o dovada clara de diabet zaharat.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *